Veilig werken; inspecties en keuringen zijn essentieel
De Arbeidsomstandighedenwet eist een dat de werkgever zorgt draagt voor de veiligheid en gezondheid van de werknemer. Gebruik van veilige arbeidsmiddelen en installaties is hier een essentieel onderdeel van. Bovendien vermindert het de kans op storingen en uitval van apparatuur, waardoor u tijd en geld bespaart.
Los van de wettelijke verplichting kan ook de verzekeraar een periodieke keuring of inspectie eisen. Vaak dient een rapportage te worden overlegd om dekking te garanderen. Ook VCA-certificering stelt eisen aan de keuring en inspectie van arbeidsmiddelen.
De veiligheid van arbeidsmiddelen en of installaties kan worden getoetst door keuring en inspectie.
Alhoewel het in de volksmond in één adem genoemd wordt zijn keuring en inspectie zijn niet hetzelfde;
- Bij een inspectie wordt aan de hand van controlepunten onderzocht of het arbeidsmiddel of de installatie veilig is.
- In geval van keuring wordt onderzocht of het arbeidsmiddel of de installatie aan de voorschriften voldoet. Hierbij is beproeving vaak noodzakelijk.
Keuringen en inspecties moeten worden uitgevoerd door deskundige personen en/of instanties. In een aantal gevallen mag dit enkel worden uitgevoerd door daartoe aangewezen onafhankelijke personen of instanties.
De frequentie van de keuring of inspectie is afhankelijk van het arbeidsmiddel en haar toepassing. Soms is een keuring vereist na werkzaamheden aan of wijziging van de installatie. In de toelichting op het Arbobesluit staat dat één keer per jaar keuren een veilige ondergrens is.
In alle gevallen ontvangt u een rapportage van ons en indien van toepassing een keuringsbewijs zodat u aan kunt tonen dat u aan de (zorg-)plicht heeft voldaan.
Verplichte inspecties en erkende keuringen
Wij voeren periodieke, onafhankelijke keuringen en inspecties uit. En beoordelen of uw (elektrische) installaties, arbeidsmiddelen, (hand-)gereedschappen en machines voldoen aan de wettelijke richtlijnen. Hiermee voorkomt u onnodige risico’s en mogelijke boetes.
Om ervoor te zorgen dat er veilig gewerkt kan worden in het magazijn is een werkgever verplicht een jaarlijkse inspectie uit te voeren op de stellingen. Dit betreft minimaal 1x per jaar een rek inspectie voor palletrekken. Voor volledig geautomatiseerde magazijnen moet dit 20% per jaar zijn. De rek inspectie wordt uitgevoerd volgens de daarvoor geldende richtlijnen. De rekken worden gekeurd volgens de norm EN 15635. Aan de hand hiervan wordt een keuringsrapport opgesteld met advies voor, eventuele reparaties, mogelijke verbeteringen en/of aanpassingen.
Onderstaande keuringen kunnen wij voor u verzorgen:
NEN 3140
Inspectie elektrisch (hand)gereedschap, installaties en apparatuur
Bedrijfsvoering van elektrische installaties – laagspanning
NEN-EN 15635
Keuren magazijnstellingen
NEN 2484
Keuring van draagbaar klimmaterieel– Ladders en trappen
NEN-EN 528
Inspectie railgebonden magazijnsystemen
NEN-EN 619
Transportinrichtingen en -systemen o.a. rollerbanen, kettingbanen, transportbanden
NEN-EN 365
Inspectie valbeveiliging
NEN-EN 1004
Inspectie van rolsteigers
NEN 1010
Tevens bieden wij onderstaande inspecties aan.
Thermografische inspecties
Met deze dienst voeren onze speciaal opgeleide technici een thermografische inspectie uit van alle elektrische en mechanische componenten in uw magazijn. Door uw installatie thermisch te controleren op ongewoon hoge temperaturen kunnen mogelijke losse contacten en andere afwijkingen tijdig worden opgespoord en kan zo defecten en brand worden voorkomen.
Veiligheidsinspecties
Bij een grondige evaluatie van de werkplek om eventuele problemen en gebreken op te sporen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar apparatuur en installaties, maar ook naar werkprocessen en veiligheidsmaatregelen. Na de inspectie ontvangt u een uitgebreid rapport met aanbevelingen om de veiligheid en efficiëntie van uw bedrijfsvoering te verbeteren. Hierdoor dragen onze site inspecties bij aan een veiligere en efficiëntere werkomgeving voor uw medewerkers en een hogere kwaliteit van uw producten of diensten.
Hierbij kan worden gedacht aan de naleving van veiligheidsprocedures, gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, noodplannen, brandveiligheid, elektrische veiligheid en meer. Na de inspectie ontvangt u een rapport met de bevindingen en aanbevelingen om eventuele veiligheidsrisico’s te verminderen of uit te sluiten. Dit rapport biedt u de benodigde inzichten en hulpmiddelen om de veiligheid van uw medewerkers te verbeteren en te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving.
Meer weten over onze dienstverlening?